Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 18. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tava Mets teenis kõva kasumi

Tava Mets OÜ teenis 2018. aastal 6,36 miljoni eurose käibe juures 2 miljonit eurot tegevuskasumit, selgub Äripäeva Infopanga andmetest.
Kogenud metsamajandaja suudab teenida hea kasumi.
Foto: Pixabay

Tava Mets OÜ on 1997. aastal asutatud, Eesti omanikele kuuluv ettevõte, omanikeks on Janek Padar ja Jaanus Kiis.

Firma metsandusalane majandustegevus on otseselt Eesti puidutoodete eksporti toetav ja enamuse ettevõtte käibest moodustab puidu müük Eesti suurimatele puidutöötlejatele. OÜ Tava Mets omab hallatavale metsakasutusele PEFC vastavustunnistust. Majandustegevus hõlmab metsa ülestöötamist, raiejäätmete koristamist ja koondamist hakketoormeks müümise eesmärgil, metsauuendust, metsaparendust, metsakuivendust ja metsateede rajamist ning taastamist.

OÜ Tava Mets kasutab metsa majandamisel enamjaolt oma metsatehnikat, vajadusel ostetakse teenus sisse allhanke korras.

„Osaühingu 21. tegevusaasta jooksul oleme omandanud piisavad kogemused metsade heaperemehelikuks majandamiseks. Metsade majandamisel on tasakaalukas ja jätkusuutlikkuse põhimõtetest lähtuv metsakasutus olnud ettevõtte tegevusaastate peamiseks suunaks ja see on taganud ka ettevõtte senise edukuse selles valdkonnas. Teostatud investeeringud metsatehnikasse vähendavad sõltuvust heitlikust teenusepakkujate turust ja tagavad metsade majandamisel parema kvaliteedi,“ kirjutatakse ettevõtte majandusaasta aruandes.

OÜ Tava Mets omanduses on 2018. aastal 7750 ha maad, millest ca 6552 ha on metsamaad.

2018 majandusaasta tegevuse käibe suuruseks saavutati üle 6,361 miljoni euro ja puhaskasumiks üle 1,945 miljoni euro. Aruande perioodi müügikäibest moodustab kõige suurema osa metsamaterjali müük. Jätkuvalt moodustab 2018. aastal osa käibest raiejäätmete müük hakkepuiduks, kinnistute müük ja renditeenuse osutamine. 2018. aastal realiseeriti raiejäätmeid puistemahus ca 22 100 m³.

2018. aastal jätkati tegevust ka põllumajanduse valdkonnas, kasvatati ja müüdi heina. Põllumajanduslik tegevus on osaühingu suunaks olnud juba 2002. aastast.

Aruandeaasta lõpus töötas ettevõttes 16 töötajat (täistööajale taandatult) ja aastaga töötajate arv ei muutunud.

Vaata lisa Äripäeva Infopangast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960